AKCJA LATO W PLENERZE Pracownia plastyczna
Zapraszamy dzieci uczestniczące w AKCJI LATO W PLENERZE organizowanej przez Pracownię Plastyczną MDK w dniach 03 – 08 lipca 2017 r. do zapoznania się z programem.
PROGRAM;
- 03.07.2017 godz. 16.00 - 19.00
Zajęcia warsztatowe z rysunku i malarstwa pt. Panorama Gorzowa.
Podczas zajęć stworzymy prace rysunkowe i malarskie / zajęcia w MDK i plenerze
- 04.07.2017 godz. 16.00 - 19.00
Udział dzieci w warsztatach numizmatycznych.
Wykonanie projektu swojego denara oraz zwiedzanie ogrodu przy muzeum. /Zajęcia w muzeum ul. Warszawska / zbiórka w MDK/ .
- 05.07.2017 godz.16.00 - 19.00
Zajęcia warsztatowe z ceramiki.
Na zajęciach dzieci poznają historię kafli kaszubskich oraz zaprojektują i wykonają ceramicznego kafla / zajęcia w MDK /.
- 06.07.2017 godz.16.00 - 19.00
Zajęcia warsztatowe z ceramiki.
Na zajęciach dzieci poznają techniki toczenia na kole garncarskim / zajęcia w MDK /.
- 07.07.2017 godz. - 16.00 - 19.00
Zajęcia warsztatowe w pracowni krawieckiej NATALIA ŚLIZOWSKA.
Na zajęciach dzieci poznaja wybrane techniki barwienia i przyozdabiania tkanin. Zajęcia w pracowni Natalia Ślizowska przy ul. Chrobrego 34.
UWAGA! Zbiórka i odbiór dzieci z pracowni Natalii Ślizowskiej. Na zajęcia dzieci przynoszą biały t-shirt .
- 08.07.2017 godz. 8.00 - 20.00
Wycieczka do Stargardu i Marianowa. Zbiórka i wyjazd spod Młodzieążowego Domu Kultury ul. Teatralna 8 o godz. 8:00. Około godziny 10:00 przyjazd do Stargardu, spotkanie z przewodnikiem, spacer po Średniowiecznym Stargardzie, wizyta w Muzeum Archeologiczno-Historycznym, Basteja, spacer po plantach przy murach obronnych. Około godziny 14:30 przyjazd do gospodarstwa “Chlebowy Dom". W przepięknej, rustykalnej scenerii uczestnicy wezmą udział w warsztatach piekarniczo-cukierniczych oraz plastycznych. Ponad czterogodzinne warsztaty uczniowie rozpoczną od poznania gatunków zbóż, dowiedzą się jakie powstają z nich rodzaje mąki oraz przekonają się, która z nich jest najzdrowsza i dlaczego. W trakcie warsztatów przejdą przez wszystkie stopnie wtajemniczenia w świecie piekarnictwa. Pod okiem mistrza własnoręcznie będą ugniatać, wałkować, formować i dekorować podpłomyki, chlebki, rogale, bułki drożdżowe i ciastka. Wszystkie smakołyki uczniowie będą mogli skosztować na miejscu, a resztę zabrać do domu. Na koniec poczęstunek: ciepła, pachnąca prosto z pieca domowa pizza, a dodatkowo przy sprzyjającej aurze przejazd bryczką/meleksem nad pobliskie jezioro. Wyjazd z Marianowa ok. godz. 18. Powrót do ok. godz. 20.
Zastrzegamy prawo do zmian w programie.
Nauczyciele prowadzący: Danuta Łubińska, Roman Łubiński, Jagoda Karłowska.